Прекаляват ли българите с алкохола? - интервю с Ралица Скорчева-Славова

Към интервюто в БТВ


Изследване показва, че България е на шесто място в света и на пето в Европа по изпит алкохол на глава от населението – 12,3 л. на година.


Първи са естонците по 14,3 л на човек, следват чехите и германците, показва статистиката.

В България обаче е по-високо количеството на изпит твърд алкохол – 5,34 л. Това ни подрежда на второ място в Европа.


Според статистиката сме на 22-о място по пиене на вино на човек – с 2,55 л. на година.


По консумация на бира сме на 13-о място – 4,41 л. на човек годишно.


Ракията е с нас от векове и отваря апетит към други алкохолни напитки с висок градус, коментира Ралица Скорчева-Славова, председател на сдружение "СпиритсБългария”.

У нас консумацията на алкохол е типична и заради традицията в малките населени места да се произвежда домашна ракия и вино. Миграцията към големите градове не е прекъснала връзката с родните места, където чашата ракия е обичай.

Според психолозите има и други причини да пием. „Ние пием, за да се сприятелим, да се повеселим, това е обичайно за нашата култура. Разбира се, когато има проблеми, както е казал Андрешко, пием от мъка, пием, за да забравим”, каза д-р Владимир Бостанджиев, психиатър и психотерапевт.

По думите му няма статистика колко са алкохолно зависимите, а другата статистика не може да е нито тревожна, нито радостна – това са икономически данни.

Сред другите причини да излезем напред в класацията по консумация на алкохол е и фактът, че водещата религия у нас, за разлика от исляма, не забранява категорично употребата на алкохол.

Прогнозата на производителите и вносителите е, че и през следващите години консумацията на алкохол у нас ще продължи да нараства.