МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ОТНОСНО ЕНЕРГИЙНАТА СТОЙНОСТ И СПИСЪК НА ХРАНИТЕЛНИТЕ СЪСТАВКИ НА СПИРТНИ НАПИТКИ В ПРОДАЖБА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

11 януари 2022 г. е знакова дата за сектор вино и спиртни напитки, когато спиритсБЪЛГАРИЯ и Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) дават официална изява на саморегулацията и поемат ангажимент да осигурят ясен и прозрачен достъп до подробна информация за продуктите с цел отговорна консумация на алкохол и опазване на човешкото здраве.

Двете професионални организации подписват европейския Меморандум за разбирателство (МзР) за предоставяне на енергийните стойности на алкохолните напитки на етикета на бутилките, както и списък на хранителните съставки и спецификата на продуктите онлайн. С тази стъпка секторът надхвърля съществуващите законодателни задължения и отговаря на съвременните социални норми за информиран и отговорен избор на потребителите.

Меморандумът установява задълженията на подписалите го страни и определя специфични правила за предоставяната информация, която ще бъде разбираема, разпознаваема, сравнима и точна. Ангажиментът гарантира, че до края на 2022 г. всеки две от три бутилки (66%), пуснати на пазара в България и ЕС, ще показват калорийната стойност на напитката, съобразена с категорията, алкохолния градус и големината на разфасовката. Потребителят ще може да се запознае чрез визуални пиктограми колко и какви калории съдържа неговата напитка.

В допълнение, чрез QR код на всяка бутилка платформата U-Label визуализира дигитален етикет на всички европейски езици с пълна информация за суровините, технологията на производство и спецификата на всяка марка вино или дестилирана напитка. В България по-пълна и изчерпателна информация за енергийните стойности и хранителните съставки на спиртните напитки по категории е вече налична на сайта: https://konsumirai-otgovorno.bg

„Присъединяването на България към инициативата е демонстрация на открит диалог и отговорна комуникация. Чрез информиране, образоване и реална прозрачност ние отговаряме на очакванията на консуматорите в цяла Европа за напитки с гарантиран произход и превъзходни качества.“, казва Председателят на спиритсБЪЛГАРИЯ, г-жа Ралица Скорчева-Славова.

„Въпреки изключително трудната икономическа среда и огромните предизвикателства, нашата индустрията инвестира средства, време и усилия, за да информира по-добре своите потребители. Очаква се действията ни да имат значително въздействие върху целия икономически сектор и всички да последват добрия пример.“, споделя г-н Йордан Чорбаджийски, Председател на НЛВК.

С подписването на Меморандума, българските производители се присъединяват към партньорството с Европейската комисия и ще я уведомяват ежегодно за конкретните усилия, действия и резултати в изпълнение на ангажиментите.

 

 

Допълнителна информация:

спиритсБЪЛГАРИЯ (www.spirits.bg) е браншова организация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, учредена по Закона за юридическите лица с нестопанска цел през юли 2005 г. Член на европейската асоциация за спиртни напитки – spiritsEUROPE, Националния съвет по саморегулация, Съюза за стопанска инициатива, отрасловия Съвет за тристранно сътрудничество "Хранително-вкусова промишленост" към Министъра на икономиката и Националния съвет по храните.

спиритсБЪЛГАРИЯ осъзнава своята социална отговорност към индивида и обществото и се ангажира с редица корпоративно социално-отговорни (КСО) програми, насочени към предпазване и превенция употребата на алкохол  от рискови групи като: 1. Лица, ненавършили пълнолетие, 2. Бременни жени и 3. Шофьори на МПС. Подробна информация за всички инициативи и програми за превенция, които индустрията провежда и принципите за отговорната консумация на алкохол може да намерите на  https://konsumirai-otgovorno.bg/ и  www.spirits.bg.

Национална лозаро-винарска камара – НЛВК (http://bulgarianwines.org/)  е единствената организация в България, която обединява на професионална основа всички, заети в лозарството и винарството. Учредена е през февруари 2000 г. Мисията на камарата е да защитава професионалните интереси на своите членове, качеството, автентичността и произхода на виното.  Мисията на камарата е да защитава професионалните интереси на своите членове, качеството, автентичността и произхода на виното.

Националната лозаро-винарска камара и нейните 6 регионални звена (РЛВК „Тракия“ със седалище в Пловдив, РЛВК „Мизия“ със седалище в Плевен, РЛВК „Югоизточно Тракийска“ със седалище в Сливен, РЛВК „Черноморска“ със седалище във Варна, РЛВК „Южно Черноморие“ със седалище в Бургас и РЛВК „Пирин“ със седалище в Сандански) са уникални по своя правен статут неправителствени организации, които са призвани да работят за развитието и конкурентоспособността на лозарството и винарството в страната. Лозаро-винарските камари издават сертификати за произход на качествено вино и автентичност на гроздова ракия и бренди и формират дегустационни комисии за извършване на задължителен органолептичен анализ. НЛВК изготвя стратегия за развитие на лозарството, винарството и осъществява политиката в този сектор.

За контакти:

спиритсБЪЛГАРИЯ – Гергана Гевезова:  T +359 2 956 60 90 | M +359 878 641136 | Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

НЛВК – Пресцентър: Т: +359 888 669 109 | Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.