КОГА И КОЛКО?

СТУДЕНТСКИ ТВОРЧЕСКИ КОНКУРС ЗА

ДИГИТАЛНА РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ НА ОТГОВОРНАТА

КОНСУМАЦИЯ НА АЛКОХОЛ ОТ МЛАДИТЕ ВЪЗРАСТНИ (18-25 Г.)

 

спиритсБЪЛГАРИЯ разширява социално-отговорната си дейност в университети

На 16 май 2024 г., бяха обявени победителите в студентския творчески конкурс за дигитална кампания на отговорната консумация на алкохол от младите възрастни за 2024 г. на официална церемония в зала „Тържествена“ на УНСС, както следва:

1-во място и 5 000 лв. се връчи на проект: ШОТ ИЛИ ДВА, А РЕАКЦИЯ КАКВА на Варти Маврева и Гергана Димитрова от Нов български университет

2-ро място и 3 000 лв. за проект: (КАК)ВО ЩЕ ПИЕШ? на Изабела Данкова и Лора Цветкова от Университет за национално и световно стопанство

3-то място и 1 500 лв. получи проект: ЗАПАЗИ МОМЕНТА на Христиана Ночева и Стояна Пенева от Нов български университет

Журито* връчи и три специални награди по 500 лв. на проектите: ОТГОВОРНА ГЛЪТКА, създаден от Ана Луканова и Яна Велинова (УНСС); НАПРАВИ АЛКОХОЛА СЪВМЕСТИМ С ПОЛЕЗНИТЕ НАВИЦИ, представен от Божидара Димитрова (НХА) и Reaction time spirits, изпратен от Кристиан Костадинов и Рая Панайотова (НБУ).

Конкурсът е организиран от спиритсБЪЛГАРИЯ със съдействието на Университета за национално и световно стопанство, Национална художествена академия и Нов български университет.

Целта на студентската инициативата, в която се включиха студенти и от трите университета, е да повиши осведомеността на младите хора за отговорното поведение, да установи морална устойчивост към внушения на връстници и да намали потенциално вредните навици, свързани с алкохола.

Кампанията беше подкрепена от ректора на УНСС - проф. д-р Димитър Димитров, ректора на НХА - проф. Георги Янков и ректора на НБУ проф. Пламен Дойнов, както и от ръководителите на катедрите по “Маркетинг“ и преподавателите по дигитална реклама, катедра по „Изящни изкуства“ и „Плакат и визуална комуникация“ в съответните висши учебни заведения.

Всички студенти подходиха ентусиазирано към идеята, което личи от огромния интерес към образователните семинари, с които стартирахме. Присъстващите (общо 250 човека) дискутираха по темите, свързани с въздействието на алкохола върху човешкото тяло, социалните норми и правилния баланс, научиха как да смятат алкохолните единици, приети от организма и др.

Творческият процес в самия конкурс продължи малко повече от два месеца, като получените общо 17 невероятни проекта предават посланието: КОНСУМИРАЙ ОТГОВОРНО! на езика на младото поколение.

Някои от наградените проекти може да видите тук:

ЛИНК към проект ШОТ ИЛИ ДВА, А РЕАКЦИЯ КАКВА https://calm-coast-07176f210.5.azurestaticapps.net/

ЛИНК към проектЗАПАЗИ МОМЕНТАHTTPS://ZAPAZIMOMENTA.GITHUB.IO/

ЛИНК към проект “REACTION TIME SPIRITS” https://sea-turtle-app-4fst8.ondigitalocean.app/

Екипът на спиритсБЪЛГАРИЯ**

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. | https://www.spirits.bg/ | https://konsumirai-otgovorno.bg/

За повече информация – тел. +359878641136

 

Визуални материали от наградените проекти:

1-во място се връчи на проект СКРИЙНШОТ (ШОТ ИЛИ ДВА, А РЕАКЦИЯ КАКВА) на Варти Маврева и Гергана Димитрова от Нов български университет Същият е предназначен за социални мрежи, обществени екрани или като приложение за телефони. Той е игра за проверка на реакциите, в която по забавен начин, играещият може да провери реакциите си след определено количество алкохол и да спре да консумира, ако то влияе на реагирането и поведението.

  

 

 

2-ро място зае проект: (КАК)ВО ЩЕ ПИЕШ на Изабела Данкова и Лора Цветкова от Университет за национално и световно стопанство, който включва късометражен филм с информативни елементи и хумористични детайли. С него студентите показват мястото на алкохола в живота на човека от древността до наши дни. Те поставят акцент върху осведомеността на съвременните млади хора по въпросите за отговорна консумация на алкохол. Постигат това с викторина и участието на 6 приятели от различни сфери на живота.

 

 

 

 

3-то място получи проект „ЗАПАЗИ МОМЕНТА“ на Христиана Ночева и Стояна Пенева от Нов български университет. Той обединява няколко дигитални продукта за социални медии, които имат едно общо послание „ОТГОВОРНАТА КОНСУМАЦИЯ НИ ПОЗВОЛЯВА ДА ЗАПАЗИМ МОМЕНТА В РАМКИТЕ НА ПРИЯТНОТО И СПОДЕЛЕНО ПРЕЖИВЯВАНЕ“.

 

 

*Всички заявки бяха оценени от компетентно и безпристрастно жури в състав: Ралица Скорчева-Славова, Председател на спиритсБЪЛГАРИЯ; Гл. ас. Борислава Стоименова от катедра "Маркетинг и стратегическо планиране" на УНСС; доц. д-р Георги Павлов от катедра „Плакат и визуална комуникация“ на НХА; доц. Калина Христова от департамент за Изящни изкуства в НБУ; Ели Герганова – Основател на Национален съвет по саморегулация (НСС); Алиса Гюзелева – студент IV курс в НБУ и победител в миналогодишния конкурс; Ива Михова-Митровска - Член на Управителния съвет на спиритсБЪЛГАРИЯ; Адриана Момчилова от спиритсБЪЛГАРИЯ и Гергана Гевезова-Колева – Изпълнителен Секретар на асоциацията. 

**спиритсБЪЛГАРИЯ е асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Една от дейностите на организацията е да провежда кампании за устойчиво развитие, в които всички членове на обществото да бъдат осведомени за последиците от неправомерната, прекомерна и зловредна консумация на алкохол и отговорността на всеки човек към собственото му здраве. Най-успешните програми, организирани до този момент с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на вътрешните работи, Агенция за закрила на детето и др, са: „ДА ПОГОВОРИМ ЗА АЛКОХОЛ“, насочена към подрастващи 12-16 г.; „РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ В БАР“, подкрепяща родителите в техния първи разговор с децата за алкохола; „СМЕТКАТА, КОЯТО НЕ ИСКАШ ДА ПЛАТИШ“, предпазваща абитуриентите и водачите на МПС от рисковете при шофиране в нетрезво състояние и „НЕ ПРОДАВАМЕ АЛКОХОЛ НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ“, включваща търговците на дребно за ограничаване достъпа до алкохол на подрастващите.